RBM apartmanın en önemli faydası kireçlenmeyi ortadan kaldırması, kireç çözücü kimyasallara yapılan masraflardan sizi kurtarması ve kireç tabakası nedeniyle yaşanan ısı kayıplarını da azaltarak enerji tasarrufu sağlamanıza yardımcı olmasıdır. Ayrıca bahçe ve tarım alanlarında RBM kullandığınızda bitki ve kökleri kireçle kaplanmayacağından topraktan suyu daha rahat alır ve RBM ile sudaki minerallerin çözünürlüğü artırdığından toprak ve bitki kökleri tarafından emilimleri artar.Buda mahsul veriminin artmasını sağlar. Tabii sulama tesisatlarımızın tıkanmaması için kireç den korunması da diğer bir önemli noktadır.
Tesisatta dolaşan su (oksijen:-2 yüklü) paslanmaya yol açan negatif yüke sahiptir. Manyetik alan ise havaya (oksijen) pozitif bir yük kazandırarak, paslanmanın oluşmasını engeller (boru şebekesi ve hava arasında potansiyel bir fark oluşturulur ve bu da sistemi paslanmaktan korur) Elektrolit paslanması suda serbest halde bulunan hidrojen H+(asitli sıvılarda) ve hidroksil OH-(alkalin sıvılarda) iyonlarının bağlanmasıyla durdurulur. Bu da sıvının pH değerini düşürür. Bu sonuç nötr haldeki sıvıyı elektrostatik olarak pozitif hale dönüştürmeyle elde edilir, ama yüksek elektron voltajı serbest iyonların moleküler seviyede sıvıya aniden bağlanmasını sağlar. Paslanma oluşturacak başka hiçbir serbest iyon kalmadığından borular temizlenir.
RBM sürekli olarak çalışır. Bunun kanıtı sadece laboratuarlarda değildir. Fiziksel etkilerine bakarsak, yumuşatıcılarda kullanılan tuzda tasarruf sağlar. Ayrıca elektrikten yaptığı tasarruf da az değildir. Bundan başka, borularınız ve tesisatlarınız temiz kalır.
Potansiyel Hidrojen”in kısıtlanmış hali olan suyun pH seviyesi, sudaki alkalin ve asit dengesini gösterir. Matematiksel olarak, solüsyondaki hidrojen (H+) ve Hidroksil (OH) in toplamına eşittir. H+ seviyesi yükseldikçe (OH – düşer ) solüsyon asitleşir yani pH değeri düşer. Ama H+ seviyesi düştüğü zaman (OH yükselir ) solüsyon bazlaşmış olur ve pH değeri yükselir. pH değeri 0 ( maksimum asitlik ) ile 14 ( maksimum alkalinlik ) arasında değişir. H+ ve OH- nin eşit seviyeleri solüsyonun nötr olduğunu gösterir ph değeri 7’dir. RBM suyun pH seviyesini 6.8 (ideal) -7.1 arasında tutma özelliğine sahiptir. Ama şunu da unutmamamız gerekir ki, aşırı yüksek asitli su tamamen stabilize edilemez. RBM toplam iyonik içeriğini hızlandırarak asitlik sıvıyı bazlaşlamaya bazlı sıvıyı da asitleşmeye zorlar. Oluşan pH değeri sürekli aynıdır. Dıştan gelebilecek herhangi bir şeyden etkilenmez. Bu olayın yüzme havuzlarındaki suyun arıtılmasında içtiğimiz suda ve suyun sanayi de kullanılışında önemi çok büyüktür.
Suyun kimyasal özelliğini değiştirmeden RBM suyun yüzeysel gerilmesini düşürür, pH değerini nötralize eder, daha fazla oksijenin suda çözülmesini sağlar ve suyun sertliğini azaltır. Kimyasal açıdan bakıldığında su hala serttir. Çünkü su daha kimyasal özelliklerini korumaktadır RBM yalnızca suyun fiziksel özelliklerini değiştirir. Genelde görülen şey şuki RBM suya ne bir şey ekler ne de sudan bir şey eksiltir. RBM siz haldeki su eğer 100 gram kalsiyumla borulara girerse sadece dışarıya 80 gram kalsiyumla çıkar boruda kalan kalsiyum miktarı ise kireç oluşturmaya başlar. Ama RBM ile birlikde 100 kalsiyumla giren su dışarıya 100 gram kalsiyumla çıkar. Suyun yumuşaklığı onun yüzeysel gerilmesine bağlıdır. Sert suyun sahip olduğu yüzeysel gerilmesinin 71 dyne/cm2, RBM alanına tutulduktan sonra ise 62 dyne/cm2 ‘ye düştüğü gözlendi. Kısaca RBM teknolojisi sert suyu yumuşak suya çevirir. Bundan dolayı yumuşatıcı kimyasallarını kullanmanıza gerek yok. Ve dahası ortaya çıkan yumuşak su tüketim sağlıklı ve güvenilirdir.